Hvad Betyder Palæo? Spis Som Dine Forfædre

Skrevet d. 02. July 2020
Billede: Jumpstory

Koncepter og begreber indenfor kost er langt fra de fleste ubekendte, men har du styr på, hvad palæo er, samt hvordan du spiser efter palæo-tanken?

Vi dykker her ned i konceptet omkring palæo og giver dig en forklaring på, hvordan du spiser efter palæo-livsstilen.

Hvad betyder palæo?

Du kender måske ikke udtrykket palæo, men du har måske hørt om begrebet "stenalderkost". Palæo er netop stenalderkost og bygger på konceptet om at spise, som vores forfædre gjorde det. Hele bagtanken er, at du spiser det, som var og er tilgængeligt via naturen - ligesom vores forfædre gjorde det i stenalderen.

Hvis du spiser efter palæo-tankegangen, vil din kost primært bestå af de fødevaregrupper, som du kunne finde i naturen i stenalderen. Kosten vil derfor typisk bestå af grøntsager, kød, frugter, bær, fisk, nødder og æg.

Når du spiser disse fødevaregrupper, vil du - så vidt det er muligt, undgå forarbejdede fødevarer. Disse fødevaregrupper indeholder oftest raffineret sukker, kunstige farvestoffer, smagsstoffer og transfedtsyre, hvilket ikke er godt for dig.

Hvis vi bliver lidt teoretiske, så bunder tankegangen bag palæo i, at man spiser efter, hvad vi som mennesker er skabt til at spise - altså de fødevarer der er tilgængelige i naturen og var det, da menneskerne gjorde sine oprindelige udviklingstrin. 

Du vil derfor opleve, at du spiser mere kød, fisk og grønt, end du spiser kulhydrater, da disse fødevareprodukter næsten var ikke eksisterende i stenalderen.

Når du vil spise stenalderkost, skal du derfor spise følgende fødevarer:

  • Okstkød
  • Svinekød
  • Fjerkræ 
  • Fisk
  • Æg
  • Grøntsager
  • Nødder
  • Bær

I forhold til drikkevarer vil palæo-kost primært bestå af vand eller drikkevarer som kaffe og te - vel at mærke uden sukker. Her kan man dog bruge fløde i stedet for mælk i kaffen, da det indeholder fede mælkeprodukter.

Tak for støtten

Tak til akasser.dk for deres støtte til dette indlæg. Find en masse vigtig info omkring valg af Akasse på deres side, så du ikke er tvivl om hvad du bør vælge i din situation.